søndag den 31. januar 2010

Bøf Wellington - en klassiker


Der er mange fortællinger om, hvordan Bøf Wellington blev til. Men mad-historikere er dog (næsten) enige om, at den er opkaldt efter Arthur Wellesley, First Duke of Wellington. I grove træk er der tale om saftigt oksekød pakket ind i svampe og butterdej. Til mange gæster laver du den med en oksemørbrad, men er I bare to, så køb en stor bøf på 400 gram - eller lav individuelle pakker med 2 mindre bøffer.
Nogle foretrækker at pakke bøf og svampe ind i parmaskinke, for at butterdejen ikke bliver for våd - men tricket er blot at stege svampene helt tørre, og brune bøffen grundigt, så stegeskorpen holder saften inde i kødet.

Jeg har en fornemmelse af, at briterne serverer Bøf Wellington med hele molevitten til - men jeg foretrækker en enkel og frisk grøn salat. Det er, som om oksekød, svampe og butterdej er alt rigeligt i sig selv. Du kan supplere med en pebersauce, men egentlig er fyldet nok - synes jeg.

Bøf Wellington til 2:

En oksebøf på ca 400 g
400 g svampe, gerne portobello eller et miks, skåret i tern
1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
1 tsk timian
3 tsk sennep
1 rulle butterdej
1 æg, sammenpisket

Steg svampe, løg, hvidløg og timian på medium-lav varme, til alt er blødt og vandet er helt fordampet. Krydr med sal og peber undervejs - det skal smage af noget, men selvfølgelig ikke så stærkt, at du ikke kan spise det. Stil det side og lad det køle helt af, eventuelt i køleskabet.

Krydr bøffen og steg den på en grillpande for meget høj varme - ca 2 minutter på hver side. Stil bøffen til side, eventuelt i køleskabet.

Blend svampeblandingen til den ligner en grov tapenade.

Skær butterdejen til, så den kan nå hele vejen omkring bøffen, uden at der er for meget dej til kanterne. Smør svampeblandingen ud på butterdejen, men lad to centimeter være hele vejen rundt. Pensl bøffen på begge sider med sennep, og læg den ovenpå svampene. Pensl kanterne med æg, fold dejen over, fold kanterne en enkelt gang og pensl igen med æg. Pres kanterne ned med en gaffel, sno hjørnerne og pensl hele dejpakken med æg.

Bages ved 200 grader i 25-30 minutter, mindre hvis du laver individuelle pakker med mindre bøffer. Lad pakken hvile ca 10 minutter, inden du serverer.
___________________

Er du ny ved Komfuret? Så først og fremmest velkommen. Husk, at du kan abonnere på indlæg ved at klikke på rss-feed-feltet i spalten til højre. Øverst i spalten kan du også melde dig til som fast læser - det er altid rart at se, hvem der læser min blog :-) Efterlad gerne en kommentar, hvis et indlæg har inspireret dig. Du er også altid velkommen til at maile på kristineskomfur (at) gmail (dot) com - jeg vil elske at høre fra dig.

2 kommentarer:

 1. Inspirerende blog. Har lige set Julie og Julia og du må jo være det danske svar på dem begge ;-)
  kh
  Christiane

  SvarSlet
 2. Kære Christiane

  Tak for roserne - og velkommen hjem fra paradis :-) Husk endelig at melde dig på som fast læser af Komfuret.

  Kh K.

  SvarSlet

Related Posts with Thumbnails